Yargıtay: Kadın namusuna kendi sahip çıkar

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, kadının namusuna yönelik bir harekette kocanın olayın tarafı olamayacağına karar verdi.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 25 Ekim 2013 10:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Yargıtay: Kadın namusuna kendi sahip çıkar

Genel Kurul "Eşlerin birbirlerinin vücutları üzerinde hakları var" diyen başsavcının itirazını reddetti

yargıtay genel kurulu'nun "kadın kendi namusundan kendi sorumludur, kadına karşı cinsel tacizde koca davaya müdahil olamaz" kararı, 2006'da Uşak'ın Eşme ilçesinde yaşanan bir olayın ardından açılan davayla ilgili alındı. Sıdıka A., adlı kadın komşu Seyfi E.'nin kendisini sürekli el işaretleriyle taciz ettiğini iddia ederek durumu kocasına anlattı. Çiftin şikayeti üzerine komşu Seyfi E., hakkında cinsel tacizden 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Dava sırasında Sıdıka A.'nın kocasının olaydan etkilendiği ve zarar gördüğü gerekçesiyle davaya müdahilliğine karar verildi. Eşme Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama sonunda Seyfi E., delil yetersizliğinden beraat etti.

DAİRE: KOCAYI İLGİLENDİRMEZ

Beraat kararını kadın temyiz etmedi. Ancak Eşme Sulh Ceza Mahkemesi'nin yasal olarak müdahilliğine karar verdiği koca, "Ben de davanın tarafıyım" diyerek, beraat kararının bozulması için davayı temyiz etti. . Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi "Olaydan etkilendim, karıma tacizde bulunuldu" diyen kocanın başvurusunu, "Senin davaya müdahil olman doğru olmamış" görüşüyle reddetti. Daire, "sarkıntılık" suçunun eskiden "toplum adabına ve aile düzenine karşı suçlardan" sayıldığını ancak TCK'da 2005'te yapılan değişiklikle bu suçların artık "kişiye karşı" suçlar arasına alındığını hatırlattı. Daire, olayın kadının birey olarak kendine yönelik bir eylem olduğunu bu nedenle kocanın davaya müdahil olamayacağını savundu.

BAŞSAVCILIK İTİRAZ ETTİ.

Yargıtay Başsavcılığı ise karara itiraz ederek, dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na taşıdı. Başsavcılık itirazında "Eşlerin birbirlerinin vücutları üzerinde evlilik hukukundan kaynaklanan doğal hakları bulunmaktadır. Her türlü, özellikle de cinsel amaç taşıyan saldırılardan dolayı da zarar görmedikleri kabul edilemez" dedi.

NİHAİ KARAR

İtiraz, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'ndaki 31 yüksek yargıcı 2 hafta uğraştırdı. İlk oturumda birbirlerini ikna edemeyen ve karar için 3'te 2 çoğunluğu elde edemeyen yargıçlar,22 Ekim'de dosyayı şu karara bağladı. "Koca davaya müdahil olamaz. Cinsel taciz, o kişiyi ilgilendiren bir suçtur. 14'üncü Ceza Dairesi'nin kararı yerindedir. Yargıtay Başsavcılığı'nın itirazının reddedilmesine...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber